Avoriaz. Het Franse houten skidorp gebouwd op de kliffen, verstopt tussen de ruige bergtoppen van de Haute-Savoie. Het autovrije, sneeuwrijke, gezellige dorp. Het dorp gelegen op 1800 meter hoog. En het dorp waar ik -naast mijn snowboard, oeps- mijn hart verloren heb. Ik zal je proberen te overtuigen om hier vervoerd te raken. Je zult er geen spijt van krijgen. Waarom? Komt ‘ie.
1. Het dorp is autovrij
En dat is best leuk. Alle straten in Avoriaz zijn namelijk toegankelijk met ski’s. Elke accommodatie is ski-in/ski-out. Vervoer gaat te voet, op ski’s, per pistenbully of per paardenslede. Leuk, toch? Je auto kun je parkeren bij de ‘ingang’ van het dorp, waar meerdere parkeergarages zich concentreren.
2. Je woont op een plateau tussen de kliffen
Zodra je de berg oprijdt en Avoriaz nadert, trekken de massieve kliffen direct je aandacht. Avoriaz ligt gelegen op de kliffen, maar vervolgens ook weer aan de voet van een andere rotsformatie. Vanaf het dorp heb je uitzicht op de kliffen boven het dorp. ’s Nachts worden deze prachtig verlicht. Vanuit skidorp Morzine wordt je verrast met een prachtig uitzicht. Hier krijg je alvast een inkijkje. Dat brengt me naar het volgende punt.
3. In Avoriaz vind je unieke architectuur
Over de gebouwen in Avoriaz zijn de meningen verdeeld. Duidelijk is het in ieder geval géén standaard skidorp.
Kijk. Avoriaz is gebouwd voor de wintersport en nergens anders voor. Het heeft geen rijke historie.
Zoek je een nostalgisch, charmant skidorp met chaletjes, dan moet je niet voor Avoriaz kiezen. Sta je open voor unieke architectuur dat in harmonie is met de omgeving? Dan zit je goed. Avoriaz bestaat uit veelal hoogbouw. Bij de bouw van het dorp zijn richtlijnen in acht genomen om het dorp te verankeren in de omgeving en natuur. De vormen van de gebouwen volgen de lijnen van de immense kliffen.
Dat er geen auto’s toegestaan zijn in het dorp, draagt bij aan het ‘opgaan in de natuur‘. De gebouwen zijn bedekt met hout en de fundamenten kleuren zo wit als de sneeuw. De architect wilde plezier, welzijn, samenzijn, en vrijheid uitdrukken.
4. Alles is dichtbij in dit geconcentreerde dorp
Doordat er veel hoogbouw is, kan Avoriaz veel toeristen herbergen op een kleine oppervlakte. Alle residenties samen tellen er zo’n 20.000 toeristenbedden. De vijf wijken van het dorp liggen vlakbij elkaar. Het ‘centrum’ is nooit langer dan 10 minuten wandelen.
5. Één van de grootste skigebieden ter wereld
Yep. Portes du Soleil (PDS), waar Avoriaz onderdeel van is, beschikt over zo’n 600 kilometer pistes. Let op: er bestaat een kleine skipas (ca. 100 km) en een grote (heel PDS).
Les Portes du Soleil en Les Trois Vallées (waar o.a. Val Thorens ligt) proberen beide met de eer te strijken van grootst Frans skigebied. Over het precieze aantal kilometers zijn beide nét te vaag om een evident oordeel te vellen. Beide skigebieden behoren in elk geval tot de grootste ter wereld. Waarom ik Les Portes du Soleil nóg leuker vind dan Les Trois Vallées? Kijk het volgende punt.
6. Het skigebied is enorm divers
Anders dan Les Trois Vallées, waar je boven de boomgrens zit, vind je in Les Portes du Soleil diverse landschappen tijdens je afdaling. Bosrijke gebieden wisselen zich af met open vlaktes. Beginnerszones en funparks kleuren de skikaart. Dan heb je nog keuze in land. Ski je vandaag in Frankrijk of ga je de grens over naar Zwitserland? Verspreid in het skigebied liggen karakteristieke skidorpjes. Zoals Châtel, Morzine en Les Gets in Frankrijk en Champéry, Champoussin en Morgins in Zwitserland.
Er zijn verschillende ‘snowcross‘ zones, wat niet echt een sneeuwcross is, maar een ongeprepareerde piste. Smalle vlakke paden slingeren door de bossen, naar een leuk Frans of Zwitsers bergdorpje. Maar ook: steile pistes die schreeuwen om uitdaging. Door naar punt 7.
7. De steilste piste ‘Le Mur Suisse’ de baas worden
Zo vind je er ‘Le Mur Suisse‘. Deze afdaling start op de Frans-Zwitserse grens. Na 1000 meter ongeprepareerde piste met een hellingsgraad van 90% (en mogelijk angst, zweet en tranen) bereik je de voet van de ‘muur’. Moet je ooit eens gedaan hebben, niet? Le Mur is de belangrijkste verbinding tussen Frankrijk en Zwitserland. Mocht je naar Zwitserland willen maar vind je Le Mur een stapje te ver (steil), dan zijn er andere goede verbindingen naar Zwitserland (de Cubore of de Mossettes).
8. Avoriaz heeft gezellige kroegen
Bruisende après-ski ga in je Avoriaz niet gemakkelijk vinden.* Wel zijn er kroegen die vooral na een uur of 10 erg gezellig worden. Begin met een drankje bij Le Fantastic, vervolg je pad naar de live-muziek van Shooters en eindig zeker in mijn persoonlijke favoriet: The Place. Deze bar wordt gerund door Denen. De meeste Nederlanders zijn hier te vinden. Als je wilt doorhalen, loop dan zeker niet per ongeluk ‘Le Yak‘ voorbij. Dit is een ondergrondse club die pas rond half 1 ’s nachts z’n deuren opent. Hier kun je dansen tot je het licht uitdoet -en buiten het licht aangaat.
* Rectificatie: sinds het seizoen 2018/2019 laat het bekende Franse après ski concept La Foulie Douce Avoriaz wel degelijk bruisen. Zodra je het dorp weer binnenskiet, komen de feestdeuntjes je al tegemoet. Erg gezellig!
9. Avoriaz is goed bereikbaar
Omdat Avoriaz één van de noordelijkst gelegen skidorpen van de Franse Alpen is, is het relatief goed bereikbaar. Vanaf Utrecht is het ongeveer 10 uur rijden. Dit scheelt een paar uur ten opzichte van bijvoorbeeld Les Deux Alpes.
10. Met prima accommodaties
We weten allemaal dat wintersportappartementen in Frankrijk klein en erg simpel zijn. In Avoriaz zijn de appartementen via touroperators echter relatief goed. Vanwege de voorwaarden in de Avoriaanse (kan dat? geen idee -denk ’t niet) architectuur, hebben daarnaast de meeste appartementen een balkon.
Nadelen
Om je van een volledig beeld te voorzien heb ik ook nagedacht over de nadelen. Avoriaz is vrij duur, omdat het tegen de Zwitserse grens aanligt en omdat het dorp op 1800 meter gebouwd is. Daarnaast kan het als een nadeel ervaren worden dat er geen bruisende après ski is.* Het hoogste punt van het skigebied ligt op ‘slechts’ 2500 meter, waardoor het niet extreem sneeuwzeker is.
* Rectificatie: dit nadeel is weggenomen door de komst van het Franse après ski concept La Foulie Douce. Aan de piste, in het dorp. Santé!
Ben je overtuigd?
Dan nog wat tips voor het boeken van jouw vakantie:
-
- Een groot gedeelte van het aanbod in Avoriaz wordt ingekocht door Nederlandse wintersportaanbieders. De vakanties worden tegen mooie prijzen beschikbaar gesteld. Bizztravel en Sunweb investeren veel in Résidence Atria-Crozats (aanrader!), Antarès, Saskia Falaise en L’Amara. Allemaal prima appartementen en wat mij betreft de beste prijs-/kwaliteitverhouding. Andere Nederlandse reisorganisaties zijn zodanig klein in Avoriaz dat je nooit zulke mooie deals vindt (inclusief skipas) als bij Bizztravel/Sunweb. Ook Booking.com kan niet op tegen Bizztravel en Sunweb, omdat je dan nog los de skipas moet kopen.
-
- Nog een voordeel van het boeken bij Bizztravel of Sunweb is dat er Nederlandstalige reisleiding voor je klaar staat. Zij zorgen ervoor dat je niet in de rij hoeft te staan bij het skipassenbureau. Daarnaast zijn zij er voor problemen en organiseren ze leuke activiteiten. Ik weet nu al, uit betrouwbare bron ;), dat er toppers van reisleiders in Avoriaz zullen staan komende winter!!!
-
- Kijk zeker even naar de evenementenkalender. Die is op dit moment nog niet gepubliceerd, maar gaat er zeker komen. In Avoriaz wordt van alles georganiseerd. Zo is er elke winter het ‘Rock the Pistes‘ evenement met gratis optredens óp de piste. Het seizoen wordt jaarlijks succesvol afgesloten met het Engelse ‘Snowboxx‘ event. Verder kan je met kerst en oud & nieuw een spectaculaire vuurwerkshow verwachten.
-
- Let op je skipas: meestal zit er standaard een kleine skipas (ca. 100 kilometer piste) bij je boeking in. Wil je upgraden naar het hele gebied, dan moet je dit zelf aanklikken in je boeking.
Hopelijk kan ik je ervan overtuigen dat Avoriaz de moeite waard is. Heb je hulp nodig bij het boeken van je vakantie? Ik ken alle accommodaties, skiverhuurwinkels en skischolen in Avoriaz en help je graag!
Onderstaand filmpje is van de vorige winter, toen ik er voor een seizoen werkte. Het was een hele goede winter met ontzettend veel sneeuwval!
Ik zou zo vertrekken…