Op een heel klein stukje land, aan de Baltische kust tussen Kaliningrad en Litouwen, verstoppen ze zich. De dansende bomen, die in mijn fantasie overdag geduldig toekijken naar onderzoekende toeristen, maar diep in de nacht over gaan op een levendig dansschouwspel. Tijdens een Oost-Europa roadtrip wilden we dit beschermde natuurreservaat niet missen.
Dansende bomen?
Ja, zo worden ze genoemd. Waarom? De bomen hebben een ronde spiraalvorm, een soort lus, waardoor ze sierlijk en beweeglijk overkomen:
Waar vind je ze?
Het bos van de dansende bomen verschuilt zich in Nationaal Park ‘Curonian Spit’ (Nederlands: Koerse Schoorwal). Deze smalle landtong van 98 kilometer lang en circa twee kilometer breed verbindt Kaliningrad (bijna) met Litouwen. Bijna, omdat het laatste stukje naar Litouwen per ferry moet. Het is dus eigenlijk een schiereiland. Van dit schiereiland behoort de helft bij Kaliningrad (Rusland) en de helft bij Litouwen. De grensovergang tref je halverwege. Deze landstrook, gevormd door zand en wind, wordt beschermd. Want verdwijnt er een gedeelte van de zandvlakte over de lengte, dan is de kans groot dat de rest van de strook ook gaat eroderen en waarschijnlijk verdwijnen. Hier wordt echter wel goed toezicht op gehouden. Aannemelijker is dat het stuk afgesloten water uiteindelijk sedimenteert.
Het ontstaan van dit unieke bos
Het ontstaan is moeilijk te bepalen, waarschijnlijk ligt de oorzaak bij (een combinatie van) klimaatgerelateerde factoren. Omdat het een zandvlakte in de Oostzee betreft, vormt het niet bepaald een stabiele ondergrond voor bomen. Daarnaast staat er veel wind.
Toch zijn er ook inwoners en zelfs onderzoekers die beweren dat de unieke vormen te maken kunnen hebben met negatieve- en positieve straling, waar de vorm van de bomen dan weer staat voor de overgang tussen de twee. Tot slot wordt er wel gespeculeerd dat het een gevolg is van de stoffen die vrij kwamen bij de Tsjernobyl kernreactorramp in 1986.
Curonian Spit National Park
Naast de dansende dennenbomen, vind je op de Curonian Spit ook zandduinen, welke zich tot de hoogste (drijvende) zandduinen van Europa mogen prijzen. Bovendien heb je er stranden, weides en leuke dorpjes. De meeste toeristen zoeken hier met name rust.
Wil je, net als wij, dit unieke stukje Europa bezoeken, en heb je hulp nodig bij het invullen van je trip?
Laat het gerust weten, dan kan ik je helpen.
(Tot slot nog een foto waar ik op een lokale boswachter lijk)
Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after looking at a few of the articles I realized it’s new
to me. Anyways, I’m certainly happy I came across it and I’ll be book-marking it
and checking back often!