Blog

Testreis: Flixbus

31 juli 2018
Flixbus REISLEIDSTER

 

Ook jij ziet ze waarschijnlijk steeds vaker: de felgroene bussen bestickerd met ‘FlixBus‘. Dat is niet gek. Deze Duitse aanbieder van busritten, opgericht in 2013 voor de Duitse markt, had het idee om duurzaam reizen comfortabel én betaalbaar te maken. Vanaf 2015 verlegt FlixBus zijn grenzen en rijden de bus internationaal. Sindsdien is FlixBus gegroeid als (groene) kool. Het succes is te danken aan schaalvoordeel en het slim toepassen van technologie en internet. Meer dan 100 miljoen reizigers zijn al aan boord van de FlixBus ‘fleet’ gestapt. Nog wat cijfers: 1.700+ bestemmingen, 28 landen, 300.000+ verbindingen per dag. En still growing. Reden genoeg om hier een testreis voor uit te werken!

Wat FlixBus belooft

FlixBus beweert zich te onderscheiden door er alles aan te doen de klant voor zich te winnen. Boek je een busrit, dan mag je een en ander verwachten. Een transparante prijs. Bovendien wordt er een aantal faciliteiten beloofd: gratis Wi-Fi met LTE-snelheid (LTE-snelheid? Oké), de mogelijkheid om snacks en drankjes te kopen onderweg, stopcontacten, een toilet en bagageruimte. Bovendien beweren ze duurzaam te zijn. En dit alles vanaf €5,-.

Wat je krijgt – het boekingsproces

Mijn ’test’ is gebaseerd op zes FlixBus ritten: één keer naar Berlijn en v.v., één keer naar Brussel en v.v., en twee ritten van een vriendin vanuit Brussel.

Zodra je je route hebt gekozen, zie direct wat de prijs is. Er duiken geen onvoorziene kosten op in een verder boekingsmoment. Direct na de boeking ontvang je een boekingsbevestiging. Alle informatie is duidelijk. De opstaplocatie staat vermeld inclusief een plattegrondje. Dit is handig, want de FlixBus locaties zitten vaak een beetje verstopt. Wel in de buurt van een station, praktisch. Qua online omgeving is FlixBus een beetje de ‘Apple’ van de vervoersbedrijven: strak, duidelijk, overzichtelijk.

Wat je krijgt – de rit

De bus was steeds prima op tijd, met uitzondering van één rit. Neem je paspoort mee; een rijbewijs volstaat niet. Het instappen gaat redelijk efficiënt doordat de chauffeur de QR-code vanuit je app kan scannen. Doordat er niet teveel stops zijn, rijdt het aardig door. Het viel mij op dat de eindtijd van de rit niet erg realistisch is. Ik ben altijd later aangekomen dan gepland. De tijden lijken gebaseerd te zijn op de reistijd met een auto. Eventuele files zijn ook niet meegecalculeerd.

Wi-Fi was er bij vier van de zes ritten. Wel een beperkt aantal MB’s, niet bijzonder snel maar ook niet traag (weet nog steeds niet wat LTE-snelheid is?). Stopcontacten had ik bij dezelfde vier van de zes ritten. Fijn, wel. Toilet was altijd aanwezig, maar niet hoeven testen -chill. Was volgens mijn reisgenootje niet al te fris, maar dat kan ik me wel voorstellen met zo’n lange reis, veel mensen, plus geschommel. Ugh. Mijn bagage bestond uit één stuk en mocht mee de bus in. Ik had het ook in het bagageruim mogen gooien. Prima, dus. Snacks en drankjes waren bij de ene rit dat we er gebruik van wilde maken, niet aanwezig.

Ik heb het idee dat FlixBus niet erg flexibel is met (kosteloze) wijzigingen en annuleringen. Alles kan, maar wel met bijbetaling. Zorg dus dat je geen fouten maakt in je boeking.

Comfort

De mate van comfort is erg afhankelijk van het aantal reizigers. Mooi, dat grote succes en een dynamisch prijsbeleid, maar dat kan wel leiden tot een 100% bezetting. Was dus niet zo slim om de achterbank te claimen, en vervolgens met je plakbillen tegen een onbekende reiziger de nacht door te moeten komen. Maar, aan de andere kant, volle bussen maken natuurlijk weer een lage prijs mogelijk. Bij één van de ritten was de indeling van de stoelen ongelijk. Waardoor de één heel veel beenruimte genoot, en de ander zijn knieën tegen z’n kin had zitten. Niet logisch. Maar dat zal wel niet vaak gebeuren. Bij de andere vijf ritten was de beenruimte prima en waren de plekken over het algemene comfortabel.

Duurzame busreizen

Hier moest ik even over nadenken. Hoe kan een busreisaanbieder nou duurzaam zijn? Duurzaam betekent dat je ‘het milieu zo min mogelijk belast’. In principe is het duurzamer om, als je toch al besloten hebt om te gaan, voor een bus te kiezen in plaats van een vliegtuig of (benzine-/diesel)auto. FlixBus geeft je de mogelijkheid tijdens het boeken om een ‘Ecologische bijdrage – CO2 compensatie’ aan te vinken. Dit is ongeveer 1-3% van de prijs van je reis. FlixBus investeert deze bijdrages in een klimaatbeschermingsproject. Fijn dat ze hiermee een stukje bewustwording creëren.

Conclusie

Mijn ervaringen met FlixBus zijn vooral erg positief. Dit komt doordat het goedkoop is; de trein of auto kon in mijn gevallen niet tegen de prijs concurreren. Het vervoersbedrijf heeft ontzettend veel bestemmingen en lijnen. Ideaal voor een stedentrip, vind ik. Zowel de website als de app is overzichtelijk en transparant. De app is duidelijk en omvat een GPS Live tracking. Handig als je staat te stressen of de bus nou wel echt komt. Het feit dat de organisatie met lokale busmaatschappijen en chauffeurs samenwerkt, spreekt mij ook erg aan. Tot slot hebben ze een duurzame benadering. Een verbeterpuntje wat mij betreft is de tijdcalculatie van de ritten.

Al met al voor mij positieve ervaringen, en zeker niet de laatste!

Een overzicht van mijn favoriete busreis aanbieders vind je hier

You Might Also Like

  • Rita 3 augustus 2021 at 22:43

    What’s up colleagues, fastidious paragraph and nice arguments commented at this place, I
    am in fact enjoying by these.