Gezond eten op wintersport, hoe dan?!
Je kent ze ongetwijfeld als je een wintersporter bent.
Wienerschnitzels (141 kcal), pasta bolognese (750 kcal), Tiroler Gröstl (427 kcal), bratwurst (320 kcal) en Franse tartiflette (288 kcal). Oh, en een wintersportvakantie is niet compleet zonder een avondje raclette (1800 kcal). Bij de Irish coffee (154 kcal), warme choco met baileys (360 kcal) of bij glühwein (106 kcal) mag een stuk apfelstrüdel met slagroom (280 kcal) eigenlijk niet ontbreken. Over de nodige alcoholische versnaperingen nog niet gesproken. Jetzt geht los. Dat je de ene na de andere piste trotseert mag dan een goed excuus zijn jezelf vol te proppen, maar wat als je iets gezonder je week wilt doorkomen? Dat is best lastig. Hieronder een aantal tips voor gezond eten op wintersport. Simpele handvaten om iets bewuster met je voeding bezig te zijn.
Van schnitzel naar salade
Wienerschnitzel, bratwurst, in Oostenrijk is het vlees in de kuip. Vervang deze (of de Kaiserschmarrn) eens door een Oostenrijkse Bauernsalat (boerensalade). Deze salade bestaat uit sla, tomaat, aardappel, bacon, croutions, ui, olijven met een dressing van yoghurt en/of mayonaise. Wedden dat je hier ook genoeg energie uit put om vervolgens weer kilometers te vreten.
Water bij de wijn
Alcohol kan flink roet in het eten gooien. Vervang je wijntjes of biertjes door het lokaal gebruikelijke ‘weinsauer’ (wijn met water). Oké, het blijft wijn, maar het scheelt een slok op een borrel. Laat de wijn niet mengen met suikerbom 7-up, maar kies dus voor water. Dit gaat de uitdrogende werking van alcohol tegen en helpt tegen een kater. Wacht daarnaast met je drankjes tot na het skiën; fanatiek sporten + alcohol = niet fijn voor je lichaam. Één glühweintje minder per dag scheelt in ’n week toch maar weer 742 kilocalorieën.
More water, please!
Drink voldoende water. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. De kans op uitdroging is door de droge lucht in de bergen (en vanwege de inname van schnaps, jagerbombs en glühwein) groter. Daarnaast is de kans op blessures groter bij weinig vochtinname. Zorg er dus voor dat je regelmatig water drinkt. Mooi meegenomen: een aantal glazen voor je lunch of diner leidt er toe dat je minder eet.
Van een goed ontbijt krijg je never nooit spijt
Yep, een beetje cliché. Maar terecht: je ontbijt is misschien wel de belangrijkste maaltijd van de dag, zeker tijdens je wintersport. Vervang de dagelijkse croissantjes of ‘baguettes’ eens met yoghurt, muesli en diepvriesfruit. Levert duurzame energie op zodat je daarna fit op de latten kan. Houd je van zoet maar wil je (onnatuurlijke) suiker vermijden? Voeg dan rozijnen en/of agavesiroop toe. Stoelgang problemen? Voeg een eetlepel gebroken lijnzaad toe. Óf ga voor een stevige omelet als goede energiebron, ook dat is een eitje.
Groente = goed en fruit = fijn
Zorg dat je dagelijks voldoende groente en fruit eet, ook om je spijsvertering een beetje te ondersteunen. Alle kleine beetjes helpen; haal een zak bananen of appels, begin met de salade bij je vlees in plaats van de patat. Ga je kaasfondue’en? Gebruik dan groente om te dippen in plaats van wit brood, aardappel, of vleeswaren.
Minder met mate
Last but not least; minder met mate, want je lichaam heeft tijdens de wintersport nu eenmaal meer voedzaam eten nodig. Je vraagt erg veel van je lichaam. Naast het actieve sporten moet je lichaam ook nog eens extra hard werken om warm te blijven. You NEED energy! Zo kun je dus best gezond eten op wintersport, maar tegelijkertijd je lichaam energie bieden. Wees dus lief voor je lijf maar vergeet niet te genieten! Santé!
Wil jij je wintersport boeken? Hier vind je een overzicht van wintersportaanbieders.
Greetings! Quick question that’s entirely off topic.
Do you know how to make your site mobile friendly?
My website looks weird when viewing from my apple iphone. I’m
trying to find a template or plugin that might be able to resolve this issue.
If you have any suggestions, please share. Thank you!